1 februari 2023

Een kleur kiezen doe je zo,

 

Hét antwoord op een hele belangrijke vraag, lees je in dit blog.

Hoe kies je een kleur, hoe kies jij een kleur?

Op basis van gevoel, op basis van feiten of omdat je de kleur ergens anders hebt gezien en daarom wil je die kleur ook op de muur? Dezelfde kleur kan ergens anders ineens helemaal niet mooi of heel anders overkomen. Hoe kan dat nou? Op mijn Instagram pagina hield ik een poll over de kleur Olijfgroen. Ik liet drie verschillende kleuren groen zien, twee ongeveer olijfgroen en één echte olijfgroen. De vraag was; 'welke groen is de kleur olijfgroen voor jou?' De uitslag was verrassend! Ik deel ze hier met jou, zie je wat de uitslag is? Bijna gelijk bij alledrie de kleuroptie's, terwijl er maar één de echte olijfgroen is. Wat ik hiervan leer, is dat het voor iedereen anders hoe eenzelfde kleur overkomt en wat je onder die kleur verstaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pas op!! Dat is best gevaarlijk,

 

Stel je maar eens voor, de schilder heeft jouw wens voor een mooie olijfgroene muur gehoord en heel mooi uitgevoerd.

Maar wacht eens even, volgens jou is dat helemaal geen olijfgroen?!! Hoe kan dat nou? Het is sowieso heel erg belangrijk om de kleur eerst te zien en te testen, voordat de kleur op de muur komt.

In de meeste gevallen gebeurt dat natuurlijk ook eerst, maar ook dan kan er een verschil zijn tussen wat jij bedoelt met olijfgroen en de schilder of verfwinkel.

Hoe voorkom je dat je in zo'n situatie komt, hoe voorkom je de teleurstelling? Ik leg het hier je uit.

 

Je eet toch ook geen blauwe spaghetti,

 

Kleur is op de allereerste plaats emotie! We leven in kleur, alles om ons heen heeft een kleur en de meeste kleuren hebben ook écht een functie. Dat is in de natuur zo, denk bijvoorbeeld aan schutkleuren voor vogels die op het nest zitten of de strepen van een zebra. Maar ook ons eten en hoe dat gepresenteerd wordt heeft een functie.

Je eet toch ook geen blauwe spaghetti? Ondanks dat het exact hetzelfde smaakt als "gewone" spaghetti, matcht de kleur niet met jouw gedachten en verwachting. Waarom liggen er van die nep blaadjes sla tussen het vlees bij de slager? Omdat het vlees zo mooier en smakelijker tot zijn recht komt, want het groen van de nep sla maakt het rode van het vlees roder. Grappig toch hoe je op deze manier een beetje om de tuin geleid kan worden? Zo is het ook met kleuren kiezen voor je interieur. Welke sfeer wil je creëren, welk gevoel moet jouw interieur bij jou oproepen?

Er zijn drie belangrijke stappen die je kunt doorlopen als je het lastig vind om een kleur te kiezen.

 

 

 

 

 

De 3 stappen om een kleur te kiezen,

 

Je kiest een kleur op basis van:

  • De feiten zijn belangrijk als je een kleur kiest. Dat je je verdiept in de kleur, wat zit er precies in? Bij een speciaalzaak kunnen ze jou dat heel goed vertellen. Op die manier weet je eerder wat je kunt verwachten van een kleur als deze eenmaal op de muur zit. Twijfel je? Kies dan max. drie nuances van de kleur, iets lichter, iets donkerder, iets er tussenin. Je kunt kiezen uit kant en klaar kleurstalen of zelf maken. Zelf maken is heel makkelijk, je besteld een kant en klaar proefpotje van een kleur online of laat de kleur mengen bij een verfspeciaalzaak of bouwmarkt. In dit blog lees je meer uit over zelf kleurstalen maken. Haal je de kleuren uit een waaier, zorg dan dat je de witte achtergrond er afknipt. Dit geeft namelijk een vertekend beeld van de kleurstaal.

 

  • De lichtinval zal bepalen hoe de kleur tot zijn recht komt, zelfs in hetzelfde huis in dezelfde ruimte kan een kleur toch heel anders ogen. Belangrijk dus dat je kleurstalen op verschillende plekken in de ruimte hangt. Je kunt hiervoor 160grams A4 papier gebruiken, dit is wat dikker en schilderstape om ze op te hangen.

 

  • Je gevoel gaat jou uiteindelijk zeggen welke kleur jij het mooitse vindt. Je word er blij van of niet, zo simpel is het. Vind je dat lastig, beperk je dan tot de feiten en hoe de kleur tot zijn recht komt bij jou thuis. Kleurgebruik is persoonlijk en maakt van jouw huis ook echt jouw fijne thuis.

Deze volgorde is willekerig, misschien ga jij eerst voor je gevoel, dan testen en dan pas verdiepen. Dat kan natuurlijk ook, zolang er nog geen hele muren zijn geschilderd. Hoe vaker je schildert, hoe meer ervaring en inzicht je krijgt. Oefening baart kunst!

 

 

 

 

 

 

Dus even concreet,

 

Je wilt thuis aan de slag met de muren, even een frisse wind er doorheen. Je denkt met een nieuwe kleur op de muur hét verschil te kunnen maken. Dat is vaak ook zo, maar dan wel met de juiste kleur! Hoe kies je die?

  • Je vind een kleur mooi
  • Je onderzoekt wat er precies in die kleur zit en neemt max. drie kleurstalen mee naar huis, eentje lichter, eentje donkerder en eentje er tussenin
  • De lichtinval bij jou thuis gaat jou vertellen waar en welke kleurnuance het beste resultaat geeft. Het beste resultaat dat aan jouw verwachtingen voldoet.

 

Succes en veel plezier met jouw verfproject! Leuk als je me laat weten of het gelukt is met deze tip's op Instagram, Facebook of via info@verhipstyling.nl

Groetjes Inge van Verhip!