11 januari 2023

Teveel inspiratie en ideëen kunnen ook tegen je werken,

 

Je weet vast wel wat ik bedoel, al die geweldige inspirerende interieurplaatjes op Pinterest. De één nog mooier dan de ander, je bent zo een paar uurtjes verder en stuk voor stuk bewaar je ze allemaal op jouw eigen Pinterest bord, zo kun je ze makkelijk weer terugvinden. Een bord voor woonkamerideëen, eentje voor keukeninspiratie, ideëen voor de hal, voorbeelden van een leuke speelhoek voor de kids, sfeervolle slaapkamerideëen, de lijst is eindeloos. Heel leuk al die plaatjes… maar wat een chaos! En als je er dan één of twee hebt uitgekozen, hoe ga je dan verder? Jouw huis is heel anders dan op de foto, de lichtinval ook. Je hebt lang niet alle spullen die op de foto staan, moet je die dan ook kopen? En de kleuren op de muren, die lijken heel mooi, maar als jij ze uiteindelijk bij jou op de muur smeert, ziet het er helemaal niet zo mooi uit. Teleurstelling en zo jammer, want hoe nu verder? Je laat het er maar bij zitten, je bent al druk genoeg. En zo blijft die kleur die je eigenlijk niet zo mooi vindt, jarenlang een doorn in het oog. Je weet dat je het zelf best kan, maar je hebt gewoon nét even de juiste handvaten nodig. Wees gerust, het is ook super moeilijk om een plaatje van Pinterest naar jouw eigen interieur te vertalen. Zeker als het een plaatje is waar veel aandacht aan besteed is qua afstyling, belichting etc. Dat is haast een onmogelijke opgave, dus als je dat idee loslaat en het begrip 'vertalen' wat ruimer kunt zien, dan komt het vast goed. Laat mij je in ieder geval meenemen in hoe ik dat zelf heb gedaan bij mijn eigen hal. 

 

Dè manier om een Pinterest plaatje te vertalen,

Het is dus belangrijk dat je beseft dat het nooit precies zo wordt als op het plaatje, tenzij je in een identiek interieur woont en bijna alle elementen op de foto al hebt. Het allerbelangrijkste onderdeel van ieder interieur is licht. Kunstmatig licht door middel van verlichting of door daglicht. Op een foto is dat heel moeilijk te zien, omdat er ook met een filter gewerkt kan zijn of misschien is de foto wel bewerkt. Bekijk de ruimte die jij wilt aanpakken heel kritisch en dan vooral met betrekking tot hoe het licht van buiten naar binnen valt. Bijvoorbeeld; je hebt een heel mooi plaatje van een 'moody' donkerblauw gezien in een slaapkamer, maar jouw slaapkamer is heel licht, ligt ook op het zuiden en er zijn veel ramen, dan weet je dus al dat de kans dat het ook heel 'moody' wordt erg klein is. De kleur zal veel intenser en feller overkomen, omdat er veel licht op valt. Dè manier om een Pinterest plaatje goed te kunnen vertalen naar jouw eigen huis en interieur is dus dat je kijkt naar plaatjes die qua lichtinval lijken op jouw eigen situatie thuis. Als je de kleuren die gebruikt worden weet, dan kun je de testers laten mengen of kant en klaar kopen, afhankelijk van het merk. De verf van de proefpotjes/testers breng je aan op een A4-tje van een wat dikkere kwaliteit papier (160grams). Zo blijft de verfstaal stevig genoeg en kun je deze, nadat hij droog is, op de muur, deur etc. plakken met wat schilderstape. Schilderstape kun je makkelijker verwijderen zonder de ondergrond te beschadigen. Loop regelmatig langs de verfstalen en bekijk ze op verschillende momenten van de dag. Zo krijg je een veel beter beeld bij de kleur en hoe deze zich "gedraagt" in verschillende lichtinvallen. Ook kom je op deze manier sneller tot een kleurkeuze en zul je ook minder snel teleurgesteld zijn.

 

Stress, teleurstelling en laat maar zitten,

Die teleurstelling snap ik helemaal! Ook ik heb die ervaring gehad, je hebt een ideaalplaatje in je hoofd en je gaat er mee aan de slag, maar het resultaat is heel anders. Helemaal niet zoals je had gehoopt en daardoor durf je niet meer iets anders te proberen, omdat je niet goed weet hoe . Ik ga je niet vertellen hoe jij dat moet doen, maar ik kan je wel vertellen hoe ik, na jarenlange ervaring als interieurstylist en “hobbyhuisschilder”, een Pinterestplaatje vertaal naar mijn eigen interieur. Geloof me, ik heb genoeg fouten gemaakt en inmiddels weet ik welke kleuren heel lastig zijn en welke vaak heel goed uitpakken. Ik viel op de kleur Lila, daar begon het mee. Caspia Lavender van Pure&Original. Zo’n mooie kleur, maar ook lastig. Lila kan snel kil en koud overkomen en je moet de juiste tint lila hebben, dat is vooral afhankelijk van de lichtinval. Verschillende soorten lila zijn onder andere Mauve-Love, van Pure&Original, Farrow&Ball No.9803Calluna No.270 ook van Farrow&Ball en van Flexa heb je ook heel veel fijne lila opties op de mengverf pagina, zoals bijvoorbeeld Iets Pinksterbloem . Al scrollend op Pinterest, viel mijn oog op dit plaatje van Pure&Original. Wauw, wat een toffe combi, zou gaaf zijn voor in de hal. Maar durf ik dat wel? Ik laat het idee even sudderen en bestel online de proefpotjes. Op de foto van Pinterest staat Sea Moss, Mauve Love en Polar Blue. De groene kleur vertaal ik naar het groen van de planten die ik al veel in huis heb. Ik zie een warme houtkleur in het kozijn en die kleur vertaal ik naar de huidige kleur van mijn woonkamerdeur en de rieten mand voor de Monstera kamerplant, Mexican Sand Pure&Original, Polar Blue had ik al op de muur zitten, dus dikke prima zo!

Als ik een project spannend vind of het belang van de kleurechtheid groot is, ga ik altijd voor het echte merk. Ik schilder twee A4 vellen met de kleuren zoals op de foto, Caspia Lavender en Mauve Love en plak deze op de muren en kast in de hal. Hier loop ik uiteraard elke dag op ieder moment wel een keer langs. Belangrijk ook, want zo zie ik goed wat de invloed van (dag) licht is op de kleuren. Ik neem hier echt de tijd voor en mag van mezelf ook nog wisselen en veranderen van kleur, want er is nog niks besloten. Uiteindelijk vind ik Caspia Lavender toch mooier en daar ga ik een blik houtverf voor de kast en een blik muurverf voor het plafond van bestellen.

 

F*ck it, ik doe het gewoon,

Als het goed voelt of als ik de gok wil wagen en ik heb er goed over nagedacht, aangezien de kleuren heel uitgesproken zijn, dan komt het ‘f*c kit, ik doe het gewoon moment’. Het is maar verf en als ik het niet mooi vind, dan schilder ik het ook zo weer over. Makkelijk gezegd ik weet het, maar anders komt het er niet van en het is ook gewoon maar verf. Aangezien de kleur lila ook voor mij uit m'n comfortzone is, vind ik de uitdaging om daar iets mooi's mee te doen, juist heel erg leuk. En het is natuurlijk ook onderdeel van mijn werk, de ervaring neem ik mee in de workshops en adviezen aan huis.

Soms moet ik even wennen aan een kleur en soms is het meteen goed! Met deze kleur zit ik er een beetje tussenin, anders dan ik gebruikelijk zou kiezen, maar super omdat het juist eens iets anders is. Ik ben er heel blij mee, het is heel gewaagd en niet iedereen zal het mooi vinden, maar dat maakt niet uit. Dat is het mooie van een persoonlijk interieur! Wat vindt jij, geslaagde make-over?

De spiegel vond ik ooit bij de kringloop en heb ik de kleur Lipstick van Pure&Original gegeven. Om er een beetje pit aan te geven, zo kun je meerdere spullen die je al in huis hebt, voorzien van een nieuw kleurtje. Denk aan een bloempot, plantentafeltje, lampenvoet etc. Soms is het totaalplaatje meteen helemaal goed en soms heeft het meer tijd nodig, moet je ergens tegenaan lopen om jouw interieur helemaal af te maken. Maar dat is niet erg, neem er de tijd voor.

 

 

 

 

Als je aan de slag gaat,

Ik hoop je met deze blog iets meer inzicht te geven in hoe ik als interieurstylist naar mijn eigen interieur kijk. Make-overs als deze doe ik ook om er van te leren, om de ervaring te hebben en om te snappen dat jij dat ook heel spannend zou vinden. Maar als ik jou laat zien hoe ik te werk ga, dan hoop ik je hiermee te kunnen inspireren en het vertrouwen te geven dat jij dit zelf ook kunt. En als je aan de slag gaat....

Stuur je me dan een voor en na foto? Dat kan via info@verhipstyling.nl of via Whats App op 06-38334494. Zo leuk en leerzaam voor anderen om te zien...  Jouw make-over krijgt dan een eervolle vermelding hier op mijn website, Instagram én Facebook pagina. Zo inspireren en helpen we elkaar om ook dat fijne en sfeervolle interieur te creëen. Dat kun jij gewoon zelf, dat weet ik zeker!