13 oktober 2022

Badkamer renoveren of alles nieuw?

 

Je woont al een aantal jaren in een heel fijn huis en je hebt alles naar je zin, behalve de badkamer. Je wist toen je er kwam wonen, die moeten we ooit gaan vervangen. Maar ja, er zijn leukere dingen om je geld aan uit te geven en zeg nou zelf, wie ziet de badkamer verder? Uiteindelijk komt er een punt dat er toch echt iets moet veranderen, de douchebak krijg je niet meer schoon, de wandradiator krijgt kuren en ook het badkamermeubel is aan vervanging toe. Eigenlijk zou je alles wel nieuw willen en je gaat je oriënteren naar de mogelijkheden. Maar mijn hemel wat is dat duur, het loopt al snel op naar enkele duizende euro's en dat is echt niet wat je in gedachten had. Zou renoveren ook een optie kunnen zijn? Zeker! Als de basis, zoals wandtegels en vloertegels goed zijn en je bent verder ook tevreden over de indeling, dan is kijken naar de mogelijkheden om te renoveren absoluut de moeite waard. Lees hier hoe en waarom wij voor een badkamerrenovatie hebben gekozen.

 

 

 

 

 

Er zijn niet veel badkamerinstallateurs die een renovatie zien zitten,

Ze zullen liever alles er uit willen halen en opnieuw opbouwen. Waarom? De reden is heel eenvoudig. De bestaande badkamer is ooit door iemand anders geïnstalleerd, alle leidingen zijn toen gelegd en daar is de badkamer omheen gemaakt. Als je daar dus als “leek” in moet gaan hakken en boren, dan kan dat een heel erg tijdrovend klusje gaan worden. Het is sowieso nooit fijn om aan het werk van een ander te moeten 'sleutelen', tenzij je diegene treft die de badkamer ooit heeft geïnstaleerd.

Gelukkig vonden wij iemand die dat wel aandurfde. Het tegelwerk op de wanden was nog prima en ook de vloertegels wilden we laten liggen, al was het alleen al vanwege het feit dat er vloerverwarming onder ligt. Een nieuwe vloer zou kunnen betekenen dat ook de vloerverwarming er uit moet en dus weer opnieuw aangelegd moet worden. Duur grapje! Wat moet er wel echt vervangen worden? De douche schuifwand, de vloer in de douche, en de radiator. Het badkamermeubel viel zo'n beetje uit elkaar, dus ook daar moest iets nieuws voor komen. 

De grootste uitdaging was de vloer in de douche, hier lag een soort lage douchebak in die inmiddels erg versleten was en daardoor ook spekglad was geworden. Onder die douchebak liggen een aantal leidingen waarvan we natuurlijk niet precies wisten waar die leidingen zouden liggen en dat maakte het een spannende klus. Want stel je breekt de douchebak er uit en je raakt een leiding, dan ben je nog veel verder van huis. We zochten dus echt iemand die er verstand van had, maar dat weet je natuurlijk niet altijd vantevoren. We hebben er drie benaderd waarvan er één nooit reageerde en de ander wel kwam kijken en na het uitbrengen van de offerte nooit meer iets van zich heeft laten horen. Drie maal is scheepsrecht zeggen ze ook wel eens, de derde nam de klus aan en heeft dat super gedaan!

 

 

 

 

 

Welke vloertegel voor de douche?

De douchebak was dus een spannend en tijdrovend klusje. De vakmannen hebben één volle werkdag moeten besteden aan het uithakken en boren van deze bak. Centimeter voor centimeter voorzichtig uithakken om geen leiding te raken. Wat een werk en ook nog eens supernetjes gedaan, de oude bak er uit en een nieuwe tegelvloer terug. Dat is echt een vak apart dat tegelen! Het is belangrijk dat je een tegel uitzoekt die geschikt is om in een douche te leggen. Hij mag niet te glad zijn, ook niet te groot omdat je dan soms het patroon niet mooi kunt leggen. Je wilt ook geen scherpe randen en de juiste kleur kiezen kan soms ook een uitdaging zijn. Het is belangrijk dat de vloer iets schuin afloopt naar de douchegoot, zo loopt het water mooi weg. Deze vloertegel hebben wij gekozen in combinatie met een mat zwarte brede douchegoot, zodat deze mooi past bij de mat zwarte kranen en overige accessoires. Nu de moeilijkste klus gedaan was, konden de overige onderdelen geplaatst gaan worden.

 

 

 

(Foto Sanitairwinkel.nl)

Twijfel je of je de combinatie tussen Chroom of RVS en mat zwart kunt maken?

Ik zeg ja, dat kan zeker! Wij hebben gekozen voor een badkamer renovatie, omdat veel onderdelen van onze badkamer nog heel goed waren en zonde om weg te gooien. Zo ook onze douchekop! Een bijzonder exemplaar, misschien niet de mooiste, maar wel de fijnste. Deze heeft een chroom uitstraling en ook de spoelknop van het toilet is chroom. Deze hadden we zwart kunnen spuiten (vrees dat dat er niet mooier op was geworden) of vervangen voor een matzwarte, maar om hier en daar het chroom terug te laten komen en de spoelknop ook gewoon nog goed is, hebben dit zo gelaten en eerlijk gezegd stoort het me helemaal niet. Het kan lastig zijn om sommige combinaties voor je te zien. Ook online zul je dat niet snel kunnen vinden. Vaak is het toch óf alles zwart of goud of chroom en ga zo maar door, maar je maakt het juist bijzonder door te durven en te combineren met kleuren en stijlen die niet voor de hand liggen. Hoe kun je dit voor jezelf visueel maken? Door bijvoorbeeld bij een badkamerspeciaalzaak gewoon eens een aantal kleuren en materialen bij elkaar te leggen, beetje schuiven, puzzelen, net zolang totdat je het gevoel hebt dat het klopt. Online zijn er ook veel mogelijkheden om samples van onder andere tegels aan te vragen, als je die erbij legt en misschien nog wat accessoires, dan maak je het voor jezelf steeds concreter. Je creert op deze manier een soort 3D moodboard, dit kan jou helpen om de juiste keuzes te maken. Maak er een foto of video van, zodat je het niet vergeet. 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe maak je het bijzonder?

Heb je er al eens aaan gedacht om het plafond een kleur te geven? Zelf heb ik voor de kleur 'Ethical Grey' van Boss Paints gekozen en deze verf heb ik laten mengen in een variant die bestand is tegen vochtige ruimtes. Deze verf is verkrijgbaar bij Colora in Wijchen en Uden. Daarnaast heb ik ook veel nepplanten toegevoegd om er een tropisch tintje aan te geven, aangezien er geen direct daglicht in onze badkamer komt, zijn nepplanten, ook wel kunstplanten genoemd, zijn een prima alternatief. Kunstplanten kun je vinden bij de meeste tuincentra, zoals Intratuin en Tuinwereld.

De rotanhanger voor alle rondslingerde badkamerspulletjes heb ik online online gevonden bij CASA. Het krukje van Ikea heb ik bij de kringloop gevonden en de kleur 'Entangled Green' gegeven, deze kleur is ook van Boss Paints, Colora. 

 

 

 

Kringloopgelukje,

De vaas op het schapje boven het toilet vond ik voor vijf euro bij de kringloop. De rozenbotteltakken waren bijna twee keer zo duur, maar omdat je deze ook heel mooi kunt drogen doe ik er dus heel lang mee. Ik vind het leuk om met minimale middelen toch iets mooi's te creëren. Je hebt namelijk geen torenhoog budget nodig om een ruimte opnieuw in te richten en aan te kleden. Ik loop regelmatig een kringloopwinkel binnen en vind vaak nog hele mooie spullen. Naarmate ik dit vaker doe, krijg ik er ook steeds meer oog voor en dan wordt het pas echt leuk!  

Ik hoop je met deze blog te inspireren hoe je dit kunt aanpakken, ook op een duurzame manier en met een beetje verf! Scrol maar eens terug omhoog naar de eerste foto, wat een verschil hè? Heb je hier vragen over of heb je mijn hulp nodig, stuur je vraag gerust naar info@verhipstyling.nl of 06-38334494