6 juli 2023

 

Welke kleuren als basis in nieuwbouwhuis?

 

Heb je een nieuwe woning gekocht of zou je van je huidige woning echt iets heel bijzonders willen maken? Maar houden eventuele hoge kosten je tegen of heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees dan vooral verder, want ik vertel je precies hoe ik dat in mijn eigen nieuwbouwhuis heb aangepakt.

Mijn naam is Inge, interieurstylist en eigenaar van Verhipstyling. Ik heb al meer dan 25 jaar ervaring met kleur in jouw interieur. Omdat ik mijn kennis en ervaring niet alleen uit de boeken haal, maar vooral vanuit de praktijk, kan ik mijn opdrachtgevers heel doelgericht, praktisch en concreet helpen met hun eigen interieur.

 

 

 

 

Welke kleur is mooi voor het woonkamerplafond?

 

Toen we onze woning kochten moesten we er ook snel in, dus tijd om uitgebreid na te denken over een kleurenplan had ik niet. Ik koos destijds voor veilige kleuren als basis; grijs, wit, antraciet en taupe. Ik maakte het bijzonder en een beetje meer eigen, door de servieskast knalrood te schilderen en de rest kwam wel als we er eenmaal woonden.

Als ik toen had geweten wat ik nu weet, dan had ik het heel anders aangepakt. Maar ja, dat is natuurlijk altijd makkelijk praten achteraf. Alles begint met een plan, want zomaar een nieuwe kleur uitkiezen bij de bouwmarkt of verfwinkel en dat het dan meteen goed is, dat bestaat niet. Geloof me, ik heb die fout meer dan eens gemaakt. Dit keer koos ik ervoor om lichte kleuren op grote vlakken toe te passen, dus de hele woonkmaer heeft één kleur en de keuken een aansluitende kleur uit dezelfde kleurlijn. Het plafond een kleur geven, dat maakte het geheel helemaal af! Lees gauw verder, als je wilt weten welke kleuren ik heb gebruikt in mijn interieur.

 

 

 

Wat moet je weten, voordat je aan een verfklus in huis begint?

 

Het stappenplan voor mijn interieur:

  • Bepalen wat ik wilde, welke sfeer en stijl. 
  • Nieuwe kleuren op de muren en ook het plafond, dat lijkt me zo tof.
  • Ik maakte een selectie van kleuren die ik mooi vond en plakte deze op verschillende plaatsen in de woonkamer. Zo kon ik op verschillende momenten van de dag, goed zien wat de kleuren deden in het licht dat steeds weer veranderde.
  • Ik hakte de knoop door, haalde goede kwaliteitsverf bij de plaatselijke speciaalzaak en ook heel belangrijk, goed materiaal. 
  • Een goede voorbereiding is belangrijk. Ik weet het, saai en stom, maar het scheelt echt enorm veel tijd tijdens de uitvoering.
  • De dag van tevoren alles goed schoongemaakt, afgeplakt en de meubelen en vloer afgedekt. 
  • Mijn man naar kantoor, kinderen naar school, hond naar de opvang en de kat naar buiten. Let’s go!

 

 

 

Hoe ik van ons standaard nieuwbouwhuis iets heel bijzonders heb gemaakt,

 
Ik heb alles zelf geschilderd en heb daar verschillende dagen voor ingepland. Dagen waarvan ik wist, dan heb ik ook echt de tijd om het schilderwerk in ieder geval goed af te maken. Schoonmaken, opruimen en alles weer terugzetten kan ook als de kids er weer zijn. 

Ik heb eerst het plafond van de woonkamer en de open keuken geschilderd, dat was het meeste werk. De woonkamer en keuken zijn één ruimte. Ook met het idee dat als het tegenvalt, dan kan ik misschien met de muurkleuren nog het een en ander “rechtbreien”. Dat was gelukkig niet het geval en na het plafond heb ik de muren geschilderd, daarna de keuken en als laatste het tv-meubel. Mijn man heeft me natuurlijk wel geholpen met bijvoorbeeld; de lampen er afhalen en er weer ophangen. Wandcontactdozen er afhalen en er weer op monteren en meer van dit soort klusjes die ervoor zorgde dat ik snel en netjes te werk kon gaan. Op deze manier kon ik onze woonkamer en keuken in no-time die spectaculaire make-over geven.

 

Welke kleuren voor je interieur zijn tijdloos?

 

Nu moet ik wel eerlijk bekennen, het was veel werk voor één persoon en ik schilder zelf natuurlijk regelmatig. Ik zal je dan ook zeker aanraden om dit met z’n tweeën te doen en je goed voor te bereiden, zodat je doelgericht de make-over klus tot een goed einde kunt brengen. 

En als je weet dat het resultaat zeker weten heel erg mooi zal worden, dan is het je alle moeite en tijd dubbel en dwars waard. Ik ben in ieder geval heel erg tevreden over het eindresultaat wat uiteindelijk nog mooier bleek te zijn, dan dat ik had verwacht.

Hier kunnen we de komende jaren écht mee vooruit, omdat het kleuren zijn die altijd mooi zijn. Niks schreeuwerigs of heel heftig, maar juist de bescheidenheid van de kleuren maakt dat ze een spectaculair eindresultaat geven. En laat dat nou precies zijn waar ik van houd! Met persoonlijke en kleurrijke accessoires maak ik het steeds weer anders, maar de basis blijft en die is dit keer zeker niet saai.

 

Welke kleurencombinatie heb ik gebruikt voor dit make-over project 2.0

 

De kleuren die ik heb gebruikt als basis voor onze woning zijn:

- Gentle Umber van Flexa op de wanden in de woonkamer

- Subtle Umber van Flexa op de keukenmuur

- Gentle Tundravan Flexa op het plafond in de woonkamer en keuken

- Tv meubel Citrine 71 van Little Greene

 

De eetkamer kreeg de kleur Country Blue van Pure&Original, maar dat is weer een ander verhaal/blog ;)

Graag zelf aan de slag met jouw eigen favoriete woonstijl? Diy en download hier het gratis E-book; 'De ultieme woonstijlgids voor het kiezen en combineren van kleur in jouw interieur.' Veel plezier, lieve groet Inge van Verhip!