23 januari 2023

Je hebt je droomhuis gekocht, maar hoe maak je het jouw huis?

Je hebt je droomhuis gekocht, dat is natuurlijk geweldig! Een huis waar je de komende jaren kunt blijven wonen, omdat het alles heeft wat je zoekt in een huis. Er moet alleen wel een hoop gebeuren en omdat het huidige interieur nogal uitgesproken is, lukt het je maar moeilijk om daar doorheen te kijken. Daardoor zie je ook niet wat de mogelijkheden zijn. Een 3D ontwerp en animatie zou geweldig zijn, maar dat hoeft lang niet altijd. Wat je wel echt nodig hebt is een plan van aanpak. F. en S. uit Nijmegen hebben zo’n droomhuis gekocht. Ze schakelden een architect en een aannemer in voor het bouwkundige deel en mijn hulp om er een sfeervol geheel van te maken. Omdat dit huis uit veel verschillende ruimtes bestaat op één woonlaag, in dit geval de begane grond, is het extra belangrijk dat er eenheid is. Maar ook dat elke ruimte zijn eigen sfeer en uitstraling heeft. 

Er zijn drie mogelijkheden waar ik je mee van dienst kan zijn; met de online workshop Kleurrijk Wonen; 'Word je eigen interieurstylist met het Interieurplan van Aanpak', met Kleur in je interieur; Basis advies of een Kleur in je interieur; Compleet advies. Je leest er hier meer over.

 

Een plan van aanpak geeft rust en overzicht,

Ik werk dat uit in een compact en concreet plan. Je hebt dan onder andere een kleurenplan in handen en je weet ook met welke materialen je deze kleuren het beste kunt combineren. Op deze manier is het veel overzichtelijker om een keuze voor bijvoorbeeld gordijnen, woonaccessoires of een bank te maken. Kleur is bepalend in een interieur en dan kunnen zelfs de kleinste details voor onrust zorgen als daarin de verkeerde keuze is gemaakt. Je loopt niet meer doelloos rond op de meubelboulevard, maar met een missie. Het bespaart je dus ook nog eens tijd en geld. In dit advies kwam alles zo mooi samen.

De basis van de kleuren op de muren, is rustig en overwegend licht en de kleurrijke elementen die er uitspatten zitten 'm voornamelijk in het meubilair en woonaccessoires. Je wisselt een vaasje of kussentje nu eenmaal sneller om dan weer eens je woonkamer helemaal opnieuw verven. De grotere aankopen, zoals de bank, moeten meteen goed zijn. Daar wil je jaren mee kunnen doen en daarom kijk ik met je mee en help ik je de juiste keuze te maken.

De ervaring leert dat er in de praktijk soms dingen anders lopen en daarom is die persoonlijke begeleiding zo belangrijk. Bijvoorbeeld de geadviseerde bank is niet meer leverbaar of de uitgekozen tegel valt toch erg tegen. En laat dat laatste nu nét het geval zijn bij dit project.

 

Met een 3D moodboard sla je de plank nooit mis

Als het een project van deze omvang is, dan kun je makkelijk het overzicht verliezen of blijven hangen in kleine details.

De badkamer is een mooi voorbeeld van hoe het bijna mis ging. In het oorspronkelijk plan kwamen er hele mooie zachtgroene, vierkante tegeltjes op de wand. In één kleur voor een fijn en rustig geheel met de vloertegel in visgraatmotief.

Sample natuurlijk aangevraagd, want je wilt dat in het echt kunnen zien en vasthouden. Bij de uiteindelijke levering van de groene wandtegels bleek dat het helemaal niet één kleur was, maar wel 4 verschillende tinten waardoor het geheel veel te onrustig zou worden.

Tijdens het maken van het 3D moodboard kwam er ook een terrazzo tegel op tafel, mooi maar we gaan toch voor de zachtgroene tegel en terrazzo vinden we wel heel mooi voor op het toilet in de gang. Dus drie keer raden welke tegel er ook op de badkamerwanden kwam? Een prachtig, gewaagd en uniek resultaat, dat ook nog eens voor eenheid met het toilet in de gang zorgde. Omdat de leverancier inzag dat ze een fout hadden gemaakt en de lijntjes kort waren, konden we snel schakelen en was het probleem zo opgelost! 

De badkamer heeft door de keuze in kleur en materialen verder niets meer nodig om het nog aan te kleden of af te stylen, het is al sfeervol genoeg zoals het is.

 

 

 

Je gaat iedere ruimte ineens met heel andere ogen bekijken,

Je hebt het resultaat voor ogen en dat is bij een verbouwing heel erg belangrijk. Omdat ik met een frisse blik een ruimte bekijk en vanuit mijn ervaring weet wat de mogelijkheden zijn, kan ik jou inspireren en op ideëen brengen. Je gaat iedere ruimte ineens met heel andere ogen bekijken. Neem daar ook de tijd voor, dat is echt wel even een proces. Je zult misschien nog gaan twijfelen of je ziet ineens weer iets heel anders voorbij komen en je hoofd loopt over van alles wat er mogelijk is.

Ik maak het concreet en ik zorg dat je gaat kiezen zonder twijfel. Je ziet en weet ineens wat er mogelijk is en dat maakt dat je eerder tot het gewenste resultaat komt. Ik sta stand-by, omdat het nu eenmaal fijn is als er iemand met je meedenkt. Iemand die er verstand van heeft en neutraal is, ik ga altijd voor het meest ideale eindresultaat, maar praktisch en haalbaar zijn minstens zo belangrijk. 

 

Een mooi voorbeeld van duurzaamheid

Waarom iets weggooien als het nog in goede staat is? Iedere euro kun je ook maar één keer uitgeven en als je dan moet kiezen, dan kies je voor het hoognodige.

De keuken in deze woning zag er nog prima uit en was goed genoeg om nog een paar jaar mee te gaan. Maar wat doe je als het niet helemaal je smaak is? Vanuit het brainstormen en het 3D moodboard kwam er een kleur op tafel die bestemd was voor de keuken. Soms is nog niet direct duidelijk waar en hoe de kleur toegepast gaat worden. Het kan de kleur van de eettafelstoelen worden, of de raambekleding, maar in dit geval was het snel duidelijk.

De keuken werd geverfd in deze hele mooie vergrijsde blauwe kleur en de kleurrijke tegels hebben een lichtgrijze tegelsticker gekregen om het geheel wat rustiger en minder aanwezig te maken. Nieuwe verlichting en eettafelstoelen maken het geheel helemaal af. De overige meubelen zijn mee gegaan vanuit de vorige woning. Zo zie je hoe je met kleur hét verschil kunt maken en een ruimte meer naar jouw smaak kan inrichten. Deze keuken is daar een heel mooi voorbeeld van!

 

 

Van schuur naar droomslaapkamer

Nou.. en deze schuur wordt onze slaapkamer met openslaande deuren naar de tuin.

Ook hier was het kleuren,- en materialenplan duidelijk. Het plafond heeft een hele lichtblauwe kleur gekregen en de wanden hebben dezelfde kleur als de kleur van de geverfde grijsblauwe keuken. Tja, die kleur viel gewoon enorm in de smaak en paste ook helemaal in het ideaalplaatje.

Het geeft direct een gevoel van  eenheid, ook al liggen de twee ruimtes ver uit elkaar. De walnootkleurige akoestische panelen en hanglampen in de nok maken het geheel tot een indrukwekkend en sfeervol plaatje, echt een droom van een slaapkamer.