30-12 2022

 

Je wilt meer kleur in huis, maar ook meer rust

 

Je kent dat wel, zo'n onbestemd gevoel dat het niet klopt. Je woont fijn, leuke spullen, fijne bank... Maar toch blijft het rommelig en hoort het allemaal niet echt bij elkaar. Je mist kleur en je weet ook niet zo goed hoe en wat en waar dan? Welke muurkleur of toch liever behang? Heel vervelend, want je wordt er wel onrustig van. Jij wilt ook dat sfeervolle interieur dat je laatst bij vrienden zag die net verhuisd waren. Hoe doen ze dat? Jullie wonen al jaren in hetzelfde huis en nog steeds klopt het niet. Online is er veel inspiratie te vinden, dus je 'pint' er op los en zo'n beetje elk woonblad ligt in de kast. Maar dat omzetten naar een plan, dat ook echt uitvoeren blijft lastig. Er is zoveel keus, zoveel ideeën pffff. Hoe dan? Alles begint met een plan, met de juiste sfeer bepalen, waar wil je naartoe, wat wil je creëren? Wat jij nodig hebt is een plan en daar kan ik jou bij helpen tijdens een interieuradvies aan huis, maar ik geef ook (online) interieurworkshops.

 

 

 

Hoe krijg je die sfeer,

 

Een moodboard gaat je meer houvast geven in de keuzes die er gemaakt moeten worden. Als je weet naar welke sfeer je op zoek bent, dan gaan we samen kijken naar de kleuren. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat je ook hierin helemaal de kluts kwijt kunt raken. Het is belangrijk dat je het totaalplaatje in de gaten houdt, dus denk ook aan de kleur van de bank en de gordijnen. Schilderijen, planten, woonaccessoires hebben ook een kleur. Bij verschillende speciaalzaken kun je stalen lenen, maar ook online bij bijvoorbeeld Ahouseofhappiness en Veneta voor gordijnstalen of Sofacompany en Bysidde voor stofstalen voor een stoel of bank, kun je deze opvragen. Hiermee kun je meer vorm gaan geven aan jouw moodboard, je maakt er letterlijk een 3D moodboard van. Op basis hiervan worden de kleuren voor de muren bepaald en help ik je om het kleurenplan op papier te zetten. Als je voor grote gebaren durft te gaan, dan zul je zien dat er eenheid ontstaat. Dus niet één muur een uitgesproken kleur, maar gewoon de hele hoek of beter één flinke bank, dan eentje die eigenlijk net te klein is en je er daardoor nog maar een plant bijzet en een krukje en een lamp om de boel 'op te vullen'. Zonde! Hierdoor ontstaat vaak weer onrust en oogt het geheel rommelig.

 

 

Een persoonlijk en kleurrijk interieur,

 

Als je weet welke muurkleur waar komt en ook waarom, dan wordt het ineens veel makkelijker om de rest in te gaan vullen. Tijdens dit interieuradvies heb ik een jong gezin uit Nijmegen geholpen met de plannen voor de renovatie van hun benedenverdieping. Kenmerkend voor dit gezin; een kleurrijk interieur, liefde voor kringloop, een druk en hectisch leven en dus de wens voor een fijn, sfeervol, maar zeker ook praktisch interieur met genoeg opbergmogelijkheden. Geen enkele muur mocht wit blijven, er kwam een uitbouw en hier moest een nieuwe keuken in komen, welke kleur keuken en vloer en hoe doen we dat met de raambekleding? Met bestaande middelen iets mooi's maken en liever een bank via marktplaats, dan nieuw kopen in de winkel. Dat klinkt mij als muziek in de oren!

 

 

 

 

Hoe je met kleur snel de plank mis kunt slaan,

 

De kleur voor de muren die je hebt uitgekozen is te fel, te donker, te gelig, te grauw. Of de plek op de muur is niet de juiste, je accentueert iets wat je eigenlijk helemaal niet wilt zien. De verfkleur is te heftig en daardoor eist hij alle aandacht op. Je houdt van groen op de muur, maar je bank is al groen, de gordijnen zijn groen en je hebt ook veel planten aaarghh! Balans, balans, ba-la-ans! Maar dat is niet makkelijk, het gaat er om waar je aandacht aan geeft en waar niet aan. Een verfkleur kiezen kost tijd en aandacht. Er zijn diverse manieren om aan een kleur te wennen, zoals kleurstalen maken of kopen. Je kunt kleine proefpotjes van verf bestellen bij Homedesignshops.nl  of via verfwebwinkel.nl . Je kunt bij de bouwmarkt kleine verfblikjes laten mengen óf je neemt daar de kant en klare testers van Flexa mee, een kleine platte tube inclusief rollertje. Ook online via Flexa te koop. Koop een aantal A4 blaadjes van papier 160 grams, deze zijn net iets dikker dan het normale A4tje. Zo blijft je kleurstaal mooi en stevig. Maak er een aantal in dezelfde kleur, afhankelijk van de grootte van de ruimte waar je de kleur wilt gebruiken. Hang ze op verschillende plekken in die ruimte met schildertape, zo bescherm je de ondergrond waar je ze ophangt. Laat ze een aantal dagen tot weken hangen, net zolang totdat jij denkt en voelt, ja dit klopt! Of misschien denk je wel, nee dit klopt niet! Dan kun je heel eenvoudig opnieuw een kleurstaal maken met een andere kleur. Wees kritisch en neem geen genoegen met prima... Nee, je wordt er blij van of niet en natuurlijk kan dat spannend zijn. Zeker als je niet gewend bent om veel kleur te gebruiken, dan zul je sowieso moeten wennen aan de nieuwe kleur. En dat is heel normaal, geef het de tijd! 

 

Hoe krijg je die eenheid,

 

Door keuzes te maken, door op te ruimen, door sommige spullen even weg te zetten, door grote gebaren, door te durven, maar bovenal door KLEUR! Kleur is essentieel in een fijn en sfeervol interieur dat klopt en past bij jou. Iedereen is anders en uniek, er zijn ook nog eens heel veel trends en internet barst van de inspiratie. Helemaal niet gek dat je daar zelf niet uitkomt. Het kan dan echt een uitkomst zijn als er even iemand met je meekijkt, met een frisse blik. Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag gaan en daarbij zijn deze stappen heel belangrijk:

- je hebt een plan nodig, moodboard

- kleur bepalen, kleurenplan

- materialen toevoegen, maak het 'levend' door middel van een 3D moodboard

- een dosis lef en vertrouwen, het is maar verf ;)

 

 

 

Onderschat niet wat het effect is van een fijn en sfeervol interieur,

 

Als je eenmaal snapt en weet wat de stappen zijn, dan ga je zien en ervaren wat de impact van een fijn interieur is. Maar pas op, dit kan verslavend zijn ;) Kom je er zelf toch niet uit? Aarzel dan niet om mijn hulp in te schakelen en stuur me even een 'eppie' op 06-38334494 of mail naar info@verhipstyling.nl